Apakah Jenis Menara Adakah Dalam Talian Kuasa?

- Jun 13, 2017-

Menara talian boleh dikelaskan mengikut bahan struktur, fungsi penggunaan dan jenis struktur.

Shan Menurut bahan-bahan struktur boleh dibahagikan kepada struktur kayu, struktur keluli, struktur aloi aluminium dan struktur konkrit bertetulang beberapa menara. Kerana kekuatannya yang rendah, jangka hayat yang pendek dan penyelenggaraan yang terhad, menara kayu telah dihapuskan di China. Struktur keluli dibahagikan kepada trus dan paip keluli. Menara jurang kekisi digunakan paling banyak, dan merupakan struktur utama baris ehv di atas. Menara aloi aluminium digunakan untuk mengangkut kawasan pergunungan yang sangat sukar kerana kosnya yang tinggi. Tiang beton bertetulang diperbuat daripada mesin sentrifugal dan pengawetan stim.

Shan mengikut struktur borang boleh dibahagikan kepada menara berdiri bebas dan guyed menara dua kategori. Menara Diri sendiri dibina atas dasar sendiri untuk menstabilkan menara. Menara Guyed dipasang di menara menara atau badan menara menara simetri untuk menegakkan menara dengan tegas, menara itu sendiri hanya menanggung tekanan menegak. Menara ini menjimatkan hampir 40% daripada keluli, tetapi pembahagian tanah itu tidak menguntungkan industri pertanian dan perhutanan, dan skop penggunaannya terhad. Kerana harta mekanikal menara Guyed adalah baik, ia dapat menahan serangan badai dan kesan pemutusan garis, strukturnya stabil, sehingga semakin tinggi tegangan, semakin banyak penerapan garis Menara Guyed.

Shan boleh dibahagikan kepada Lita, menara linear, menara transposisi dan menara tinggi yang besar dengan menggunakan fungsi. Bilangan litar talian penghantaran yang didirikan oleh menara yang sama boleh dibahagikan kepada pulangan tunggal, pulangan berganda dan menara berganda berganda. Menara beban menanggung adalah struktur struktural yang paling penting dalam talian penghantaran.