Apakah Jenis Menara Adakah Dalam Talian Kuasa?

- Jun 13, 2017-

Shan Menurut bahan-bahan struktur boleh dibahagikan kepada struktur kayu, struktur keluli, struktur aloi aluminium dan struktur konkrit bertetulang beberapa menara. Kerana kekuatannya yang rendah, jangka hayat yang pendek dan penyelenggaraan yang terhad, menara kayu telah dihapuskan di China. Struktur keluli dibahagikan kepada trus dan paip keluli. Menara jurang kekisi digunakan paling banyak, dan merupakan struktur utama baris ehv di atas. Menara aloi aluminium digunakan untuk mengangkut kawasan pergunungan yang sangat sukar kerana kosnya yang tinggi. Tiang beton bertetulang diperbuat daripada mesin sentrifugal dan pengawetan stim. Kitaran pengeluaran pendek, hayat perkhidmatan yang panjang, penyelenggaraan mudah, tetapi juga untuk menyelamatkan banyak keluli. Tiang konkrit dengan teknologi prategasan separa boleh menghalang retakan tiang dan kualiti boleh dipercayai. China menggunakan yang paling tinggi dan menduduki puncak dunia.

Shan mengikut struktur borang boleh dibahagikan kepada menara berdiri bebas dan guyed menara dua kategori. Menara Diri sendiri dibina atas dasar sendiri untuk menstabilkan menara. Menara Guyed dipasang di menara menara atau badan menara menara simetri untuk menegakkan menara dengan tegas, menara itu sendiri hanya menanggung tekanan menegak. Menara ini menjimatkan hampir 40% daripada keluli, tetapi pembahagian tanah itu tidak menguntungkan industri pertanian dan perhutanan, dan skop penggunaannya terhad. Kerana harta mekanikal menara Guyed adalah baik, ia dapat menahan serangan ribut dan kesan pemutusan garis, strukturnya stabil, sehingga semakin tinggi tegangan, semakin banyak penerapan garis Menara Guyed. Quebec, Kanada, mempunyai jenis menara penggantungan baru pada garis 735,000 kv yang mempunyai manfaat ekonomi yang baik. Dalam kajian lebih daripada 1 juta baris kv, objek utama adalah jenis menara.

Shan boleh dibahagikan kepada Lita, menara linear, menara transposisi dan menara tinggi yang besar dengan menggunakan fungsi. Bilangan litar talian penghantaran yang didirikan oleh menara yang sama boleh dibahagikan kepada pulangan tunggal, pulangan berganda dan menara berganda berganda. Menara beban menanggung adalah struktur struktural yang paling penting dalam talian penghantaran. Ia dibahagikan untuk ditubuhkan, rintangan wayar penahan tali penebat tergantung pada menara, yang mengandungi kedua-dua belah dawai, ketegangan wayar grounding dan ketegangan yang tidak sekata kemalangan. Jenis menara ini mudah untuk pembinaan keratan dan boleh menyekat pelbagai kemalangan yang beroperasi. Menara beban menanggung boleh dibahagikan kepada jumper, menara sudut dan menara terminal. Menara linear adalah struktur yang paling banyak digunakan di garisan. Ia hanya menjalankan penggantungan dawai, dawai tanah dan beban meteorologi. Data reka bentuk teknikal menara lurus adalah kunci untuk menentukan indeks ekonomi keseluruhan garis. Menara transposisi adalah menara yang menyedari transposisi konduktor untuk mengimbangi parameter garis penghantaran. China mengambil kilometer jumlah sebagai segmen transposisi kitaran (beberapa negara mempunyai 200 kilometer garis tanpa transposisi). Menara jubin besar (lihat carta) merujuk kepada rentang sungai besar yang melayari navigasi. Ini akan mengelakkan pemasangan menara di sungai dalam satu siri ketidakselesaan (seperti reka bentuk kompleks, kos pembinaan asas, tempoh yang panjang, dan lain-lain), biasanya direka litar berganda merentas garis. Sekitar 90 dari 220,000-volt, jarak 1000 meter di dunia, China mempunyai 10. Di China, penggunaan pertama menara konkrit cerobong konkrit bertetulang (merangkumi menara Wuhan melintasi Yangtze dan Sungai Han), indeks penggunaan keluli rendah dan mudah operasi dan penyelenggaraan. Kemudian, penggunaan menara tiub keluli (Nanjing melintasi Sungai Yangtze, 193.5 meter tinggi), Mened Steel Tower (Huangpu melintasi Sungai Pearl, tinggi 190 meter).