Apa yang dipertaruhkan dalam Perang perdagangan China AS wujudnya: senarai penuh

- May 03, 2018-

Amerika Syarikat dan China tidak dalam Perang perdagangan lagi, tetapi kedua-dua pihak telah melepaskan tembakan Perasmian dan mengeluarkan amaran tentang maklum untuk permusuhan. Pentadbiran Trump memulakan pusingan Tempahan kenaikan kadar tarif pada bulan Januari, memukul panel solar dan mesin cuci pinggan mangkuk, dan disusuli dengan besi dan aluminium bulan Mac. Pemilikan saham telah dikumpulkan secara dramatik bulan ini, apabila Amerika Syarikat dibentangkan tarif yang dirancang di lebih daripada $45bn import dari China, dan China mengeluarkan senarai sendiri untuk tindakan balas yang mungkin. Presiden Trump menyerang balas, mengatakan bahawa "Memandangkan China tidak adil maka" baginda telah menitah wakil perdagangan Amerika Syarikat "mempertimbangkan sama ada $100bn tarif tambahan perlu dilakukan", dan untuk mengenal pasti produk yang sepatutnya akan terjejas.


Untuk kedua-dua Amerika Syarikat dan China cadangan tarif yang kini ancaman semata-mata, tetapi perniagaan berkata mereka boleh melakukan kerosakan yang ketara kepada jualan, pelaburan dan pekerjaan jika mereka dikenakan. Perniagaan berharap kedua-dua negara boleh mencapai kompromi untuk mengelakkan perang perdagangan fully-fledged.


Berikut adalah senarai lengkap tarif — disusun mengikut nilai dolar perdagangan yang ditimbus — dikenakan oleh Amerika Syarikat dan China sudah, dan langkah-langkah yang mereka telah mengugut untuk masa depan.