Utiliti Kutub

- Apr 20, 2018-

Kutub utiliti adalah lajur atau pos yang digunakan untuk menyokong talian kuasa atas dan pelbagai kemudahan awam lain, seperti kabel elektrik , kabel gentian optik , dan peralatan berkaitan seperti transformer dan lampu jalan . Ia boleh dirujuk sebagai kutub transmisi , kutub telefon , tiang telekomunikasi, kutub kuasa , kutub hidro , tiang telegraf , atau pos telegraf , bergantung kepada penggunaannya. Kutub stobie adalah tiang serba guna yang diperbuat daripada dua tiang keluli yang dipisahkan oleh satu kepingan konkrit di tengah, yang biasanya terdapat di Australia Selatan .

Wayar dan kabel elektrik dihidupkan di atas tiang utiliti sebagai cara yang murah untuk memastikan mereka terlindung dari tanah dan keluar dari jalan orang dan kenderaan. Tiang utiliti boleh diperbuat daripada kayu, logam, konkrit, atau komposit seperti gentian kaca . Ia digunakan untuk dua jenis talian kuasa; talian penyaluran yang membawa kuasa voltan yang lebih tinggi antara pencawang, dan garisan pengedaran yang mengedarkan kuasa voltan yang lebih rendah kepada pelanggan.

Tiang pertama digunakan pada tahun 1816 oleh penemu telegraf Sir Francis Ronalds yang menubuhkan lapan batu kabel overhead di Hammersmith . Tiang kegunaan pertama kali digunakan pada abad ke-19 di Amerika dengan sistem telegraf , bermula dengan Samuel Morse yang cuba menguburkan garis antara Baltimore dan Washington, DC , tetapi memindahkannya di atas tanah apabila sistem ini terbukti salah. Hari ini, barisan pengedaran bawah tanah semakin digunakan sebagai alternatif kepada kutub utiliti di kawasan kediaman, disebabkan oleh keburukan yang dianggap 'kabur'.