Jenis Menara Komunikasi

- Jul 27, 2017-

Jenis-jenis Menara Komunikasi

 

Sebagai antarabangsa meningkatkan pergantungannya kepada komunikasi elektronik, penglihatan menara komunikasi menjadi lebih umum. Peningkatan dramatik dalam penggunaan telefon bimbit dan teknologi baru, seperti e-mel tanpa wayar dan akses web, telah mewujudkan letupan maya dalam pembinaan menara. Menara komunikasi digunakan untuk pelbagai jenis komunikasi elektronik, termasuk perkhidmatan radio, selular, EMS dan teknologi satelit kedudukan global.

 

Menara Penyokong Sendiri

Angle of communication tower (2).JPG

Menara ini cenderung menjadi yang paling mahal untuk dibina. Digunakan untuk televisyen, gelombang mikro dan penghantaran kuasa, menara yang disokong sendiri boleh mempunyai tiga atau empat kaki. Dibina di atas tanah atau di bangunan, menara ini umumnya mempunyai reka bentuk bingkai kekisi. Menara pendukung diri adalah yang paling kuat dan mempunyai daya tahan terbesar terhadap beban ais dan angin dari mana-mana tiga reka bentuk menara komunikasi. Menara ini boleh berkisar dari 30 hingga 490 kaki tinggi.

 

Monopole

Single-Pipe Telecommunication Tower (1).JPG

Single-Pipe Telecommunication Tower (3).JPG

Menara monopole adalah satu reka bentuk tiang tunggal dan umumnya digunakan dalam perkhidmatan komunikasi selular dan peribadi. Mereka berdiri bebas dan biasanya dibina secara silindris atau dengan pelbagai pihak. Menara monopole sering ditempatkan di bumbung bangunan tinggi. Setiap bahagian monopole dikimpal atau digerakkan bersama dengan ketinggian antara 30 hingga 490 kaki. Bahagian dengan diameter terbesar berada di bahagian bawah menara, dengan setiap bahagian berturut-turut lebih kecil apabila menara naik.

 

Menara Guyed

Steel-Pole-Type-Communication-Telecom-Guyed-Tower.jpg

Menara Guyed lebih ringan dan lebih efisien daripada menara pengawal kendiri di mana ruang murah. Atas sebab ini, menara lelaki lebih sering digunakan di kawasan luar bandar. Tiga lelaki wayar yang diperbuat daripada keluli berkekuatan tinggi menambat menara ke tanah di atas radius utama sama dengan 2/3 ketinggian menara. Tiang pusat dibuat sama ada dari bahagian kekisi segi tiga atau tiub untuk mengelakkan pelekap. Menara Guyed berkisar ketinggian dari 25 hingga 625 kaki.

 

Klasifikasi Menara Komunikasi

 

Klasifikasi menara komunikasi berdasarkan beberapa pertimbangan, termasuk tindakan struktural, yang menunjukkan bagaimana menara didirikan; seksyen salib, yang menunjukkan bentuk menara (sama ada persegi, heksagon, poligon atau segi tiga); jenis bahagian bahan, yang merujuk kepada sudut pendarahan sudut atau tiub; dan jenis permukaan ia diletakkan pada.