Jenis Menara Komunikasi

- Mar 20, 2018-

Menara Penyokong Sendiri

Menara ini cenderung menjadi yang paling mahal untuk dibina. Digunakan untuk televisyen, gelombang mikro dan penghantaran kuasa, menara yang disokong sendiri boleh mempunyai tiga atau empat kaki. Dibina di atas tanah atau di bangunan, menara ini umumnya mempunyai reka bentuk bingkai kekisi. Menara pendukung diri adalah yang paling kuat dan mempunyai daya tahan terbesar terhadap beban ais dan angin dari mana-mana tiga reka bentuk menara komunikasi. Menara ini boleh berkisar dari 30 hingga 490 kaki tinggi.

Monopole

Menara monopole adalah satu reka bentuk tiang tunggal dan umumnya digunakan dalam perkhidmatan komunikasi selular dan peribadi. Mereka berdiri bebas dan biasanya dibina secara silindris atau dengan pelbagai pihak. Menara monopole sering ditempatkan di bumbung bangunan tinggi. Setiap bahagian monopole dikimpal atau digerakkan bersama dengan ketinggian antara 30 hingga 490 kaki. Bahagian dengan diameter terbesar berada di bahagian bawah menara, dengan setiap bahagian berturut-turut lebih kecil apabila menara naik.

Menara Guyed

Menara Guyed lebih ringan dan lebih efisien daripada menara pengawal kendiri di mana ruang murah. Atas sebab ini, menara lelaki lebih sering digunakan di kawasan luar bandar. Tiga lelaki wayar diperbuat daripada keluli tahan karat yang tinggi menambat menara ke tanah di atas jejari jangkar yang sama dengan 2/3 ketinggian menara. Tiang pusat dibuat sama ada dari bahagian kekisi segi tiga atau tiub untuk mengelakkan pelekap. Menara Guyed berkisar ketinggian dari 25 hingga 625 kaki.

Klasifikasi Menara Komunikasi

Klasifikasi menara komunikasi adalah berdasarkan beberapa pertimbangan, termasuk tindakan struktur, yang menunjukkan bagaimana menara didirikan; seksyen salib, yang menunjukkan bentuk menara (sama ada persegi, heksagon, poligon atau segi tiga); jenis bahagian bahan, yang merujuk kepada sudut pendarahan sudut atau tiub; dan jenis permukaan ia diletakkan pada.

Teknologi Selular

Apabila panggilan dibuat pada telefon bimbit, isyarat dihantar melalui radio ke menara antena yang terdekat. Sebaik sahaja tapak antena secara elektronik menentukan bahawa telefon asal diberi kuasa untuk menggunakan rangkaiannya, mesej kemudian dihantar melalui radio - untuk panggilan sel ke sel - atau talian telefon untuk panggilan ke talian tanah. Teknologi selular membahagikan kawasan geografi ke dalam sel, masing-masing dengan penerima radio / antena sendiri. Sel-sel ini berkisar dari satu bangunan individu hingga 20 batu lebar. Apabila pelanggan telefon bimbit terlalu jauh dari satu antena, rangkaian itu merasakan bahawa isyarat semakin lemah dan menyampaikan isyarat kepada antena sel yang lebih dekat.