5G Boleh Memerlukan Menara Sel Pada Setiap Penjuru Jalan

- May 22, 2018-

Adakah anda mahu menara telefon bimbit atau stesen pangkalan rangkaian di kawasan kejiranan anda? Bagi ramai orang jawapannya adalah "tidak ada jalan." Tetapi apabila 5G - penyambungan mudah alih generasi ke-generasi yang cepat dan pantas - tiba-tiba mungkin berjuta-juta menara sel baru akan muncul untuk menangani lalu lintas, kata Pengerusi FCC Tom Wheeler pada hari Isnin.

Wireless 5G bukanlah satu-satunya teknologi yang memerlukan lebih banyak menara sel. Penyebaran gentian gigabit Google yang telah terkecil telah terhenti, dan nampaknya beralih ke jalur lebar tanpa wayar . Itu juga mungkin memerlukan menara atau sejenis kelengkapan relay untuk isyarat isyarat ke rumah dan pejabat.

Setakat ini, menara telefon selular 200,000 atau lebih tersebar di seluruh Amerika Syarikat, Wheeler berkata Rabu semasa ucapan pada konvensyen CTIA tahunan di Las Vegas. Tetapi tidak seperti teknologi terkini LTE (kadang-kadang dipanggil 4G) yang digunakan oleh kebanyakan pembawa untuk telefon pintar data rasuk, 5G memerlukan rangkaian menara yang lebih tebal untuk mengendalikan lalu lintas, sebab itu Wheeler dan industri menara menara akan melipatgandakan seperti Tribbles pada Enterprise Starship .

Dalam industri tanpa wayar, proses itu dipanggil densification. "Penyepaduan rangkaian bermakna sel-sel yang lebih kecil, lebih banyak sel pertengahan, sel-sel pico [dan] sel metro," kata Chris Pearson, Presiden industri industri tanpa wayar 5G Americas, yang bercakap dengan CIO.com di CTIA. Dengan kata lain, 5G bermakna lebih banyak menara.

Betapa cepatnya tanpa wayar 5G?

Walaupun 5G tidak akan berada di sini untuk sementara waktu, walaupun gembar-gembur itu , ia sepatutnya tiba di beberapa titik dalam dekad ini yang akan datang, dan apabila pengguna itu akan menuntutnya. Teknologi tanpa wayar akan menjadi lebih cepat daripada LTE, tetapi sejauh mana lebih cepat belum jelas.

Ericsson berkata ia telah mencapai 5 Gbps pada ujian untuk 5G. Itulah kira-kira 50 kali lebih cepat daripada rangkaian LTE terpantas hari ini. Samsung menunjukkan teknologi 5G yang berpotensi berjalan pada 7.5 Gbps dan mendapat isyarat 1.2-Gbps yang stabil untuk perjalanan minivan pada kelajuan lebuh raya. Sebaliknya, kelajuan LTE berbeza dari kira-kira 10 Mbps hingga 40 Mbps.

Walau bagaimanapun, penduduk dari banyak komuniti telah menyekat pembinaan menara telefon bimbit di kawasan kejiranan mereka, yang menimbulkan kebimbangan mengenai potensi masalah kesihatan . Yang lain hanya dimatikan oleh keburukan semulajadi menara. Mendapat kelulusan daripada kerajaan tempatan juga boleh menjadi sangat perlahan. "Sekiranya siting [atau proses kelulusan] untuk sel kecil mengambil masa yang lama dan kos seperti menara sel menara, beberapa komuniti akan mendapat faedah 5G," kata Wheeler.

Untuk pengetahuan saya, tiada kajian wujud yang mengesahkan menara sel menghasilkan radiasi yang berbahaya, tetapi pengguna yang percaya terdapat pautan harus memilih antara membenarkan menara atau menetap untuk sambungan tanpa wayar yang kurang mantap.

Wheeler mengakui kebimbangan tersebut dan mencadangkan bahawa pengangkut wayarles harus mempertimbangkan perkongsian menara untuk mengurangkan ketumpatan. "Jika kita bercakap tentang beribu-ribu antena di sebuah bandar raya, dan anda mempunyai empat pembawa, dan kita serius memimpin dunia dalam penggunaan 5G di negara kita yang sangat besar dan tersebar, kita harus meneroka pilihan kreatif mengenai bagaimana yang terbaik untuk membina infrastruktur itu, "katanya.

Walaupun terdapat beberapa sejarah kerjasama antara pembawa, ia cenderung untuk menjadi pengecualian dan bukan peraturan, dan saya tidak akan menahan nafas anda menunggu para pembawa AS bermain bagus.