Amerika Syarikat Dan China Bertindak Tegas Melalui Perdagangan, Tetapi Mereka Juga Sibuk Bercakap Untuk Cuba Menghentikan Situasi Spiraling Daripada Kawalan.

- Mar 28, 2018-

Amerika Syarikat dan China bertindak teguh berbanding perdagangan, tetapi mereka juga sibuk bercakap untuk cuba menghentikan keadaan yang tidak dapat dikendalikan.


Presiden Donald Trump menaikkan ketegangan minggu lepas dengan memerintahkan tarif kira-kira $ 50 bilion barangan China bernilai hanya minggu selepas mengumumkan sekatan terhadap keluli dan import aluminium. Beijing telah merespon dengan rancangan untuk menyasarkan produk AS AS $ 3 bilion dan amaran bahawa ia bersedia untuk menimbulkan kesakitan.

Langkah-langkah itu telah menimbulkan ketakutan bahawa keadaan itu akan menjadi pergerakan yang penuh dengan pergerakan antara dua negara terbesar di dunia. Tetapi Setiausaha Perbendaharaan Steven Mnuchin berkata pada Ahad bahawa dia telah bercakap dengan pegawai China dalam usaha untuk mencegahnya.

"Kami tidak takut perang perdagangan, tetapi itu bukan matlamat kami," katanya dalam satu wawancara mengenai Fox News.

"Kami akan meneruskan tarif kami ... kami juga mengusahakan sekatan pelaburan," kata Mnuchin. "Tetapi kita pada masa yang sama mengadakan rundingan dengan orang Cina untuk melihat apakah kita boleh mencapai persetujuan."

Berkaitan: Apa yang berlaku apabila dua ekonomi terbesar di dunia menyalakan satu sama lain

Kerajaan AS mahu China melakukan lebih banyak lagi untuk membuka ekonomi yang luas untuk perniagaan AS dan menurunkan defisit perdagangan besar-besaran antara kedua-dua negara.

Trump telah menetapkan sasaran memotong defisit barangan dengan China sebanyak $ 100 bilion. Ia melonjak kepada $ 375 bilion tahun lepas, menurut angka AS.

Mnuchin berkata Amerika Syarikat mahu China menghapuskan peraturan yang menghendaki syarikat asing menubuhkan usaha sama dengan firma-firma Cina di banyak industri, seperti kereta, dan berhenti memaksa perniagaan Amerika untuk menyerahkan harta intelektual berharga untuk beroperasi di China . Pencurian harta intelek adalah sebab pentadbiran Trump memberikan tarif $ 50 bilion untuk barang-barang Cina.

Mnuchin dan Perwakilan Perdagangan Amerika Syarikat, Robert Lighthizer memperincikan permintaan AS dalam satu surat kepada pegawai ekonomi China yang tinggi akhir minggu lalu, menurut Wall Street Journal. Mereka termasuk meminta Beijing untuk mengurangkan tarif ke atas kereta Amerika, meningkatkan perbelanjaan ke atas semikonduktor Amerika Syarikat dan menyediakan akses yang lebih besar kepada sektor kewangan China, demikian menurut Jurnal yang mengutip orang yang tidak dikenali dengan pengetahuan tentang perkara tersebut.

Related: Mengapa tarif Trump di China adalah masalah besar

Jurucakap Jabatan Perbendaharaan enggan mengesahkan laporan itu.

"Kami mempunyai perbualan yang sangat produktif dengan mereka," kata Mnuchin kepada Fox, sambil menambah bahawa dia "berhati-hati dengan hati-hati" bahawa kedua-dua pihak boleh mencapai kesepakatan. Tetapi tanpa adanya "perjanjian yang boleh diterima oleh presiden," pentadbiran Trump akan meneruskan dengan tarif dan langkah-langkah lain, dia memberi amaran.

Lelaki Cina untuk ceramah adalah Liu He, seorang lulusan Harvard yang merupakan salah seorang penasihat Presiden Xi Jinping yang paling dipercayai. Liu berada di Washington untuk berbincang dengan pegawai AS minggu itu bahawa Trump mengumumkan rancangan untuk tarif pada keluli dan aluminium dan baru-baru ini dilantik sebagai jawatan naib Perdana Menteri.

Mnuchin dan Liu bercakap pada hujung minggu ini.

"Setiausaha Mnuchin memanggil Liu He untuk mengucapkan tahniah kepadanya atas pengumuman rasmi peranan barunya," kata jurucakap Perbendaharaan itu. "Mereka juga membincangkan defisit perdagangan antara kedua negara dan komited untuk meneruskan dialog untuk mencari cara yang saling menyenangkan untuk mengurangkannya."

Berkaitan: Guru ekonomi baru China cuba menghentikan perang perdagangan

Agensi berita rasmi China Xinhua juga melaporkan perbualan itu, mengatakan bahawa Liu mengkritik tuduhan AS terhadap pencurian harta intelek China dan memberi amaran kepada Mnuchin bahawa China "mempunyai keupayaan untuk menjaga kepentingan nasionalnya."

Tetapi Liu juga mengatakan bahawa China "berharap dapat melihat kedua-dua pihak tetap masuk akal dan bekerjasama untuk mengekalkan kestabilan keseluruhan hubungan perdagangan China-AS," menurut laporan Xinhua.

Sesetengah pakar tidak percaya bahawa Beijing akan memberi Trump apa yang dia mahukan.

"China mungkin dapat menghasilkan beberapa import tiket besar untuk membolehkan ia kelihatan untuk mengurangkan ketidakseimbangan perdagangan dua hala," kata Mark Williams, ketua ekonomi Asia di firma penyelidikan Capital Economics, menulis dalam catatan kepada pelanggan pada hari Jumaat. "Tetapi China tidak akan dapat mengurangkan ketidakseimbangan tahunan sebanyak $ 100bn seperti yang diminta oleh Trump."

Dan "peluang China membuat perubahan substantif terhadap praktiknya terhadap harta intelek juga rendah," kata Williams, sambil menambah bahawa amalan itu dilihat di Beijing sebagai "elemen utama" usaha untuk membangunkan ekonomi China.