Prosedur kimpalan tekanan paip

- Aug 23, 2017-


1.dari aspek skop pemakaian

Prosedur ini diguna pakai untuk paip industri atau bahan paip utiliti untuk keluli karbon, keluli aloi rendah, keluli tahan haba, keluli tahan karat dan jauh bezanya dari keluli tekanan paip kimpalan rod Arka kimpalan dan tungsten argon Arka kimpalan dan co2 gas sepenuhnya kimpalan kimpalan pembinaan.

 

2. utama kompilasi asas

2.1 gb50236-98 "di lokasi peralatan, paip industri kimpalan Kejuruteraan pembinaan dan spesifikasi penerimaan";

 

2.2 GB/t20801-2006 "tekanan paip spesifikasi - paip industri";

 

2.3 sh3501-2001: spesifikasi pembinaan dan penerimaan petrokimia saluran paip media sangat toksik dan mudah terbakar;

 

2.4 gb50235-97 "Spesifikasi pembinaan dan penerimaan industri paip logam";

 

2.5 cjj28-89 "Spesifikasi pembinaan dan penerimaan Pemanas bandar paip rangkaian";

 

2.6 cjj33-89 "bandar gas transmisi dan pengagihan Kejuruteraan spesifikasi pembinaan dan penerimaan";

 

2.7 elektrod keluli karbon GB/t5117-1995;

 

2.8 GB/T5118-1995 "elektrod keluli aloi rendah";

 

2.9 GB/t983-1995 "elektrod keluli tahan karat";

 

2.10 YB/t4242-1984 "dawai keluli tahan karat bagi kimpalan";

 

2.11 GB1300-77 "kimpalan besi wayar";

 

2.12 lain semasa berkaitan standard, spesifikasi dan dokumen teknikal.

 

penyediaan pembinaan 3

3.1 persediaan teknikal

 

3.1.1 tekanan paip kimpalan sebelum pembinaan, perlu mengikut reka bentuk dokumen dan rujukan standard, spesifikasi, kimpalan prosedur laporan kelayakan mengikut syarikat saya kimpalan teknikal fail (kimpalan Kad prosedur atau Internet). Jika syarikat keluli pertama untuk boleh golek, panduan penilaian proses kimpalan perlu dibangunkan terlebih dahulu, maka proses Ujian Penilaian bahan akan dijalankan, dan laporan penilaian proses kimpalan boleh dibuat selepas kelayakan.

 

3.1.2 teknikal dokumen yang disusun oleh kimpalan proses, kimpalan proses Kad atau Internet) perlu mengikut amalan kejuruteraan, penerangan terperinci reka bentuk bahan paip, memilih kaedah kimpalan, bahan kimpalan, jenis bersama, khusus kimpalan pembinaan kraf, weld keperluan kualiti, keperluan pemeriksaan dan rawatan haba selepas kimpalan (seperti apabila diperlukan).

 

3.1.3 sebelum paip tekanan adalah golek, pengimpal yang dan kakitangan berkenaan hendaklah tertakluk kepada pendedahan teknikal mengikut arahan operasi kimpalan.

 

3.1.4 tekanan paip untuk suhu yang tinggi, tekanan tinggi, sangat toksik, mudah terbakar dan bahan letupan, harus diambil sebelum kimpalan pembinaan, supaya dapat menjalankan kawalan mutu dalam kimpalan pembinaan.

 

3.2 keperluan bahan-bahan

 

3.2.1 dikimpal paip (sekeping) mesti mempunyai sijil kualiti, dan kualitinya mematuhi kehendak piawaian negara sekarang (atau standard Kementerian); Bahan-bahan yang diimport hendaklah memenuhi syarat-syarat teknikal yang ditetapkan dalam piawaian Kebangsaan atau kontrak.

 

3.2.2 kualiti kimpalan bahan-bahan (elektrod, dawai, tungsten bar, argon, karbon dioksida, oksigen, asetilena, dll) mesti mematuhi piawaian Kebangsaan (atau standard industri) dan mempunyai sijil kualiti. Tungsten rod amat sesuai untuk cerium tungsten rod. Kesucian argon tidak sepatutnya lebih rendah berbanding 99.95%; Kesucian karbon dioksida adalah tidak kurang daripada 99.5%; Kandungan air adalah tidak melebihi 0.005%.

 

3.2.3 dengan tekanan paip hendaklah dibuat dan dipasang di laman web untuk memenuhi gudang bahan kimpalan yang diperlukan dan rod kimpalan pengeringan Bilik, rod kimpalan ini hendaklah dikeringkan dan golek oleh orang khas dan kering dan mengeluarkan rekod hendaklah dilengkapkan.

 

3.3 peralatan kimpalan

 

3.3.1 kimpalan mesin dan peralatan terutamanya termasuk: JA kimpalan Mesin, Mesin Kimpalan dc, argon Arka kimpalan Mesin, Peti pengeringan tinggi suhu, suhu yang sederhana pengeringan ketuhar, Inkubator, co2 gas dilindugi mesin kimpalan, penebat elektrod kimpalan tiub, dalaman pengisaran mesin dan mesin penggilap elektrik, dan sebagainya.

 

3.3.2 semua jenis pengimpal yang digunakan untuk kimpalan tekanan paip mesti dilengkapkan dengan ammeter, meter voltan, dan kerap ditentukan mengikut keperluan, dan parameter kimpalan spesifikasi perlu fleksibel.

 

3.4 pekerja kimpalan

 

3.4.1 trek pengimpal paip tekanan perlu mengikut peralatan khas yang mengendalikan kaedah penilaian kakitangan peperiksaan Sijil pengimpal yang bertauliah, dan projek-projek yang layak dan kimpalan, dan dalam tempoh sah laku.

 

3.4.2 rod kimpalan pengeringan kakitangan dan pengurusan gudang rod kimpalan hendaklah dilaksanakan dengan tegas selaras dengan prosedur kimpalan kawalan prosedur Syarikat.

 

3.5 kimpalan persekitaran

 

3.5.1 kelajuan angin kimpalan tidak melebihi peruntukan yang berikut, dan perlindungan angin hendaklah disediakan apabila peruntukan melebihi.

A) kimpalan Arka manual: 8 m/s;

B) argon Arka kimpalan gas karbon dioksida yang dilindugi kimpalan: 2 m/s.

 

3.5.2 dalam kelembapan bandingannya ialah Arka kimpalan 1m hendaklah tidak melebihi 90%.

 

3.5.3 untuk menubuhkan Wakaf pelindung semasa kimpalan hujan dan salji; Apabila permukaan sekeping kimpalan basah, tiub (sekeping) yang adalah tidak bersuhu perlu panggang untuk menghapuskan kelembapan.

 

3.5.4 suhu ambien yang minimum yang dibenarkan semasa kimpalan adalah seperti berikut:

Keluli karbon: - 20 ℃; Keluli aloi rendah: - 10 ℃; Keluli aloi tinggi: 0 ℃.

 

 

4 proses kimpalan

4.1 Carta Alir pembinaan talian paip tekanan kimpalan

 

 

4.2 penyediaan dan bersama pasangan sebelum kimpalan

 

4.2.1 kaedah kimpalan talian paip tekanan hendaklah dijalankan mengikut peraturan-peraturan Reka bentuk. Apabila Reka bentuk tidak dinyatakan, kaedah kimpalan boleh dipilih mengikut ketebalan dinding. Apabila ketebalan dinding adalah kurang dari 6mm, teknologi permukaan pengedap dan kimpalan Arka argon argon Arka kimpalan adalah pilihan. Bilakah ketebalan dinding > 6mm, proses kimpalan boleh dilakukan dengan argon Arka kimpalan dan manual Arka kimpalan.

 

4.2.2 pemilihan bahan-bahan kimpalan hendaklah direka menurut rekabentuk. Jika Reka bentuk tidak dinyatakan, rekabentuk hendaklah dipilih mengikut Jadual 1, Jadual 2 dan Jadual 3, dan syarat-syarat berikut hendaklah dipenuhi:

A) apabila kimpalan paip sama (sekeping), prestasi logam kimpal dan komposisi kimia hendaklah bersamaan dengan bahan ibu, dan prestasi proses kimpalan yang baik.

B) pemilihan kimpalan rod atau Kawat hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut:

Apabila kedua-dua bahagian paip keluli tahan karat-austenit, komponen pilihan adalah di antara dua pihak atau dengan sebelah rendah aloi untuk dipadankan dengan rod kimpalan, Kawat.

Bagi keluli tahan karat austenit, satu elektrod keluli tahan karat dengan kandungan nikel yang tinggi boleh digunakan.

 

4.2.3 bentuk alur, saiz dan Kumpulan sendi kimpalan hendaklah dilaksanakan mengikut peraturan-peraturan Reka bentuk, dan hendaklah ditentukan mengikut Jadual 4 apabila Reka bentuk tidak dinyatakan.

 

4.2.4 paip alur perlu diproses mengikut kaedah berikut:

A) oleh SH3501-2001 "petroleum industri kimia sangat toksik, mudah terbakar sederhana saluran paip Kejuruteraan kod pembinaan dan penerimaan tahap SHA terbahagi kepada tiga bahagian: tekanan paip, keluli aloi tinggi dan paip keluli tahan karat alur mekanikal cara pemprosesan perlu diterima pakai.

B) lain-lain paip alur harus machined melalui kaedah mekanikal. Apabila haba cara pemprosesan diamalkan, lapisan permukaan yang menjejaskan kualiti kimpalan mesti dikeluarkan selepas pemotongan.

 

4.2.5 sama paip-paip (keping) dinding hendaklah tarik dengan bahagian dalam dinding. Jika ada kesalahan, nilai salah mulut hendaklah dijalankan mengikut peraturan-peraturan Reka bentuk. Apabila Reka bentuk tidak dinyatakan, keperluan berikut hendaklah diikuti:

A) paip sangat toksik, mudah terbakar dan bahan letupan adalah 10% daripada ketebalan dinding dan tidak lebih dari 0.5 mm.

B) kesalahan tempatan daripada suhu yang tinggi, tekanan tinggi dan paip keluli aloi ialah 10%, ketebalan dinding dan tidak melebihi 1.0 mm.

C) kesalahan tempatan daripada paip lain adalah 10% ketebalan dinding dan tidak lebih daripada 1.5 mm.

4.2.6 apabila tiub (sekeping) ketebalan dinding adalah berbeza, ketebalan dinding tebal tiub hendaklah thinned.

 

4.2.7 di weld paip hendaklah ditubuhkan untuk mengelakkan kawasan tumpuan tekanan dan akan mudah untuk kimpalan, rawatan haba dan ujian yang pelbagai.

 

4.2.8 dikimpal Kumpulan bersama permohonan bekas, serpih di sepanjang tebing alur dan permukaannya dalaman dan luaran, dalam skop 20 mm di sepanjang tebing alur tidak boleh Cat, burr, tempat yang berkarat, skala dan lain-lain yang berbahaya kepada kualiti kimpalan bahan , dan pengisaran berselerak dalam logam.

 

4.2.9 berhati-hati memeriksa kerosakan seperti retak dan interlayer pada alur dan pihak Syarikat.

 

4.2.10 apabila paip keluli tahan karat adalah kimpalan Arka, ia hendaklah disalut dengan serbuk putih atau lain-lain agen anti noda di sepanjang tebing alur.

 

4.2.11 apabila bahagian kimpalan telah dipasang, paip dikimpal (sekeping) hendaklah selamat dilampirkan untuk mencegah kecacatan dan tambahan tekanan semasa kimpalan dan rawatan haba.

 

4.2.12 selain sejuk lukisan rekabentuk, kimpalan sendi lain harus dilarang daripada golongan yang kuat, dan kaedah pengembangan haba hendaklah tidak digunakan untuk mengelakkan tekanan tambahan.

 

4.2.13 apabila tempat kimpalan yang berada dalam kedudukan yang tinggi, pengimpal yang bertauliah hendaklah melakukan amalan simulasi yang sama dan ujian kimpalan sebelum kimpalan, yang boleh secara rasmi golek selepas ujian tanpa musnah.

 

4.2.14 Kumpulan perlu cuba untuk membetulkan saiz tiub mulut apabila ianya terlalu besar, dan ia adalah dilarang sama sekali untuk mengisi jurang.

 

4.2.15 rod kimpalan hendaklah dikeringkan menurut arahannya sebelum digunakan, dan hendaklah disimpan dalam tiub penebat untuk kegunaan. Sebelum wayar digunakan, keluarkan kotoran minyak dan tanda karat pada permukaan yang

.

 

4.3 kedudukan kimpalan

 

4.3.1 bahan kimpalan, proses kimpalan dan preheating suhu hendaklah sama seperti bahan-bahan kimpalan, dan syarat-syarat berikut hendaklah dipenuhi:

A) kedudukan kimpalan hendaklah memastikan bahawa kimpalan yang tidak boleh retak semasa permohonan rasmi daripada proses kimpalan. Tempoh jahitan kimpalan tersebut hendaklah 10 ~ 15mm, dan ketinggian hendaklah 2 ~ 4mm, dan tidak lebih daripada 2/3 daripada tebal dinding. Hujung jahitan weld harus menjadi tanah untuk satu cerun yang lembut.

B) lokasi kimpalan hendaklah tidak mempunyai sebarang rekahan atau sebarang kecacatan yang lain, seperti kerosakan harus benar-benar tanah dan resoldered.

C) bahan dan bahan kimpalan Kad hendaklah sama dengan bahan paip apabila set kimpalan diletakkan pada dinding paip keluli aloi. Bilakah mengeluarkan perlawanan, tidak menoreh atau memulas boleh digunakan untuk mengeluarkannya. Apabila memotong Kad tersebut dengan nyalaan oxy-asetilena, ia perlu dipotong pada 3mm dari permukaan paip dan kemudian pengisaran dengan mengisar roda.

 

4.4 kimpalan rasmi

 

4.4.1 arc kimpalan hendaklah dijalankan di alur dan ia sangat dilarang untuk menyalakan Arka elektrik, menguji sokongan sementara semasa atau kimpalan di permukaan paip (sekeping).

 

4.4.2 dalam kimpalan, arc dan arc harus dipastikan, kawah arc perlu diisi dan lapisan pelbagai lapisan kimpalan hendaklah berperingkat.

 

4.4.3 sebagai tambahan kepada proses kimpalan mempunyai keperluan khas, selesai weld setiap hendaklah yang berterusan kimpalan seperti dipaksa untuk mengganggu, langkah-langkah penyejukan yang perlahan harus diambil, kimpalan akan berhati-hati memeriksa sekali lagi selepas pengesahan tidak retak, boleh Menurut kimpalan kimpalan proses terus. Bahan-bahan tiub yang mempunyai preheating keperluan perlu dipanaskan semula selepas preheating mengikut keperluan preheating.

 

4.4.4 apabila paip adalah golek, hujung paip hendaklah disekat untuk menghalang kepada drauf di dalam paip.

 

4.4.5 parameter proses kimpalan dipilih berdasarkan Jadual 5 dan Jadual 6.

 

4.4.6 menurut untuk Reka bentuk dan proses kimpalan, paip Pemanas pra hendaklah preheated sebelum kimpalan.

Prosedur-prosedur yang tertentu hendaklah dijalankan menurut peruntukan-peruntukan berkaitan prosedur am rawatan haba bagi paip tekanan.

 

4.4.7 apabila kimpalan Arka argon diamalkan, weld yang perlu diperiksa dalam masa dan permukaan pengedap hendaklah golek secepat mungkin untuk mengelakkan retak.

 

4.4.8 di dalam process kimpalan, suhu interlayer yang tidak hendaklah lebih rendah daripada had yang lebih rendah daripada suhu preheating.

 

4.4.9 jika paip (sekeping) tinggi aloi keluli (dengan kromium kandungan adalah lebih besar daripada 3% atau jumlah > 5%) adalah golek, dalam dinding hendaklah diisi dengan argon atau campuran gas untuk mencegah pengoksidaan atau overburning lapisan akar.

 

4.4.10 kimpalan paip dinding tebal berdiameter besar perlu menggunakan multilayer langkah demi langkah yang multipass kimpalan untuk kimpalan, argon Arka kimpalan kimpalan ketebalan lapisan sandaran adalah tidak kurang daripada 3 mm, setiap lapisan dengan bahagian belakang berkelayakan pemeriksaan kendiri boleh masa kimpalan, sehingga selesai.

 

4.4.11 untuk mengurangkan kecacatan kimpalan dan tekanan, tiub dengan diameter lebih daripada 194mm hendaklah golek dengan simetri dua orang.

 

4.4.12 weld tersembunyi untuk pemeriksaan hendaklah diperiksa dan berkelayakan sebelum mana-mana prosidur yang lain dilakukan.

 

4.4.13 rendah suhu keluli, austenit keluli tahan karat, keluli aloi tinggi yang tahan haba dan tahan karat dan keluli austenit dan austenite sendi hendaklah memenuhi keperluan berikut:

A) sepatutnya berada di dalam skop ditetapkan kimpalan arahan kerja, di bawah keadaan yang baik untuk memastikan bahawa kimpal penembusan dan fusion, yang kecil semasa, pendek dan cepat Arka kimpalan kelajuan dan multilayer proses kimpalan yang multipass, dan suhu perlu dikawal antara lapisan.

B) jahitan dalam kimpalan dengan rintangan kakisan tinggi diperlukan weld double tinggi hendaklah soldered di buat.

C) selepas pengelasan keluli suhu rendah, ia adalah dinasihatkan untuk merawat annealing permukaan weld.

D) weld austenit keluli tahan karat dan permukaannya bersebelahan hendaklah dianggap dengan pickling dan passivation.

 

4.4.14 perlawanan kerja digunakan dalam lukisan sejuk paip hendaklah dikeluarkan selepas kimpalan dan kerja-kerja rawatan haba.

 

4.4.15 pengimpal dan solders yang dikimpal antara penggantung paip hendaklah sama seperti kimpalan keperluan paip.

Jahitan dalam kimpalan adalah kuat, bentuk yang indah dan terdapat sebarang kecacatan. Dalam proses kimpalan, ia adalah perlu untuk mencegah kimpalan paip dan mencegah kecacatan ini.

 

4.4.16 pateri kimpalan hendaklah dibersihkan selepas pengelasan. Selepas pemeriksaan kendiri, operator kimpalan hendaklah dilabelkan sekitar weld itu, dan hendaklah merekodkan kerja-kerja kimpalan di paip sepadan.