Bagaimana Untuk Memilih Menara?

- Jun 13, 2017-

Apabila memilih jenis menara, kita harus membandingkan pelbagai jenis yang berkaitan di bawah prasyarat untuk memenuhi prestasi teknikal, supaya skim tersebut hampir kepada yang terbaik dan munasabah dalam ekonomi.

(1) Perbandingan tiang konkrit bertetulang prategasan dengan menara. Yang pertama adalah mudah dalam struktur, diseragamkan dalam pembuatan, dan mudah dalam reka bentuk dan pembinaan. Tetapi ia adalah membebankan, pengangkutan dan berat beban kerja, kaedah pemuatan dan pembongkaran cenderung untuk retak, untuk operasi kecacatan. Kerana keterbatasan kekuatannya, apabila digunakan sebagai batang sudut semua perlu tarik garis, menempati ruang, tanah dan mempengaruhi tanah.

(2) Perbandingan antara tiang tunggal dan berganda. Struktur tunggal-tuil adalah mudah, pembinaannya mudah. Untuk garis gred 110KV dan bawah, apabila kekuatan memenuhi keperluan dan memilih tiang tunggal, boleh menyimpan bahan dan pelaburan. Barisan talian Tunggal Rod adalah kecil, garis yang menduduki koridor agak sempit. Tetapi wayar tidak sesuai, penyelenggaraan elektrik tidak selesa, jarak tegak di antara garis dan peralihan mendatar sukar untuk menjamin apabila wayar diatur, dan pelompat adalah mudah untuk menyebabkan flashover apabila konduktor ditutupi dengan ais, jadi Penggunaan adalah terhad.

(3) Terdapat menara kabel dan tidak ada perbandingan menara lelaki. Secara amnya, penggunaan garis untuk membuat momen menendang menara berkurang, berdasarkan kestabilan sangat berfaedah (di bawah tekanan sahaja), menjimatkan bahan binaan dan pelaburan. Walau bagaimanapun, penggunaan dawai tarik juga tidak mencukupi, seperti menarik lantai untuk menduduki lebih besar, untuk mempengaruhi mekanikal; Pemasangan wayar tarik mesti membesarkan jarak antara garis-garis untuk memastikan jarak yang cukup jarak selamat untuk Traverse; Garis mudah untuk melonggarkan, menghancurkan, menggantikan dan menyesuaikan diri untuk meningkatkan beban kerja penyelenggaraan, kerja penyelenggaraan tidak tepat pada masanya, supaya kebolehpercayaan operasi terjejas.

(4) Susunan konduktor melintang berbanding dengan segitiga. Apabila traverse disusun secara mendatar (tiang konkrit adalah tiang berganda), konduktor digantung pada kedua-dua belah menara dan di kedudukan tengah, dan beban menara adalah dekat dengan keseimbangan simetri dan ubah bentuk lentur adalah kecil. Tetapkan cara ini