Langkah Menara China Menuju IPO Terbesar Hong Kong Sejak 2010

- Jul 13, 2018-

12 Julai - China Tower, pengendali infrastruktur tanpa wayar milik negara, telah memulakan persiapan akhir bagi tawaran awam awal di Hong Kong yang dijangka menjadi bandar terbesar dalam lapan tahun.

Menara China berhasrat untuk menaikkan dari USD8 bilion kepada USD10 bilion, menilai di antara CNY218 bilion (USD32.7 bilion) dan CNY340 bilion, seorang orang dalam syarikat berpusat di Beijing memberitahu Yicai Global. Modal Antarabangsa China dan Goldman Sachs yang berpangkalan di AS memberi nasihat kepada syarikat itu, yang telah memulakan roadshow.

Tawaran itu boleh menjadi bursa saham Hong Kong terbesar sejak 2010 apabila syarikat insurans AIA menghidupkan USD20.4 bilion.

Senarai "China Tower sedang berjalan dan akan disahkan sebaik sahaja akhir bulan ini," kata orang dalam. Ia memfailkan IPO dengan bursa pada 9 Julai.

Selepas pergi ke depan, syarikat perlu mencari sumber pertumbuhan keuntungan baru di luar rakan kongsi perkhidmatan telekomunikasi tradisionalnya, Fu Liang, pakar dalam sektor telekom, memberitahu Yicai Global. Sebanyak 99 peratus daripada pendapatan firma itu berasal dari tiga gergasi China syarikat China - China Mobile, China Unicom dan China Telecom - yang usaha sama itu. Dana IPO boleh pergi ke arah meneroka peluang perniagaan baru.

Pemeriksaan dan imbangan di antara ketiga-tiga pemiliknya dan pengencangan selanjutnya terhadap kepentingan mereka di China Tower akan memberi syarikat itu lebih banyak kemerdekaan perniagaan, kata Fu.

China Tower, pembekal menara telekom terbesar di dunia, ditubuhkan pada tahun 2014 untuk menjimatkan kos pada pengasasnya melalui bangunan infrastruktur yang dikongsi. Ia terutamanya berfungsi dalam pembinaan, penyelenggaraan dan pengendalian kemudahan bantu stesen pangkalan seperti menara telekomunikasi, rangkaian awam dalam kereta api berkelajuan tinggi dan metros, serta sistem pengedaran dalaman yang besar.

Remit asalnya meletakkan syarikat itu dalam mengikat. Ia perlu membantu pemiliknya menyelamatkan wang, sambil menjana keuntungan untuk mereka, kata Presiden Menara China Tong Jilu pada majlis sebelumnya.