China Untuk Membatalkan Cukai Eksport Produk Keluli Pada 2018

- Mar 14, 2018-

China mengeluarkan cukai eksport ke atas produk keluli dari 1 Januari 2018, Jabatan Tarif Kementerian Kewangan mengumumkan pada 15 Disember. China mengenakan cukai eksport 10% -15% ke atas beberapa produk keluli siap termasuk bar keluli, gegelung dan rod dawai.

Pengumuman menerangkan langkah itu bertujuan menyesuaikan dasar kepada perubahan baru-baru ini dalam industri dan dalam aliran perdagangan sepanjang tahun lalu. Cukai eksport untuk semak keluli juga akan dikurangkan sedikit sebanyak pada 2018.

Notis pekeliling itu bagaimanapun tidak menyatakan butiran pengurangan pajak dan tidak menyebutkan rabat pajak. Pada masa ini China juga mengenakan 17% VAT ke atas eksport tetapi memberikan rebat 5% -13% ke atas eksport beberapa keluli, nota Kallanish .

Lebih dari Januari hingga November Eksport produk keluli China menyusut sebanyak -30.7% tahun ke tahun kepada 69.83 juta tan. Ini membandingkan dengan banyak anggaran pada permulaan tahun sekitar 100mt eksport keluli.

China mengumumkan pada Disember 2016 bahawa ia akan mengurangkan cukai eksport ke atas keluli karbon, bilet dan papak dari 20% hingga 15% pada 2017. Ia juga menghapuskan cukai eksport sebanyak 20% pada besi nikel dan memotong cukai atas jongkong stainless, aloi keluli jongkong, billet tahan karat, slab dan raket almari / aloi dari 15% hingga 10%. Ini gagal untuk menghentikan lonjakan eksport produk keluli China pada tahun ini. Sama ada pemotongan cukai lebih lanjut akan menstabilkan eksport produk lama masih harus dilihat.