Rombakan muka industri keluli di China

- Apr 13, 2018-

China Kementerian perindustrian dan teknologi maklumat pada hari Isnin berkata ia akan melepaskan menjadi petunjuk baru bagi penyusunan semula pengeluar utama di China.

Dan kilang-kilang keluli yang mengerikan di negara sasaran utama. Pakar industri berkata, penstrukturan semula pelbagai keseluruhanindustri kelulisudah tentu tidak dapat dielakkan. Tetapi ini sebenarnya boleh mengemukakan dirinya sebagai satu peluang bagi peserta industri besar untuk menyatukan.

Terlalu dihasilkan kilang keluli Cina telah hampir tiada pilihan daripada penstrukturan semula diri mereka sendiri. Dalam tempoh 9 bulan pertama tahun ini, industri keluli negara mengalami kerugian gabungan setinggi 5.5 bilion yuan, menterbalikkan tahun lepas mengejutkan keuntungan sebanyak 38.7 bilion yuan.

Pakar industri berkata bahawa kepekatan rendah industri dan simpanan keluli yang besar adalah sebab utama di sebalik ini.

Xiaoqi berkembar, Naib Presiden Persatuan keluli besi & China, berkata, "ke atas pengeluaran dan kepekatan rendah pengilang telah menyebabkan kami harga yang rendah di pasaran keluli. Semua orang yang engpenuaandalam pertandingan potong-tekak, yang terus menekan harga turun ke peringkat tahun 1994. Penyelesaian sebenar kepada perkara ini, kita perlu usang beberapa kilang dengan kecekapan rendah."

Statistik menunjukkan keuntungan industri keluli adalah 10-tahun yang rendah, dengan kos pengeluaran, bahan mentah, bahan api, dan buruh bayaran semua naik lebih cepat daripada harga keluli. Kerajaan mahukan ini pusingan penstrukturan semula untuk mengikutiekonomi pasaranperaturan, yang bermaksud pengeluaran mengikut permintaan.

Zhang Dechen, Pengarah Jabatan di bawah Kementerian perindustrian dan teknologi maklumat, bahan mentah yang berkata, "tumpuan adalah untuk menyokong syarikat-syarikat keluli yang besar untuk menjalankan salib rantauM & Ah. Ia juga bertujuan untuk mengurangkan bilangan pengeluar besi, tutup beberapa kilang down. "

Dasar ini juga bertujuan untuk mengoptimumkan struktur pengeluaran, dan membesarkan ekonomi skala. Data Kastam menunjukkan bahawa import bijih besi di China telah melonjak sebanyak lebih daripada tiga kali dari tahun 2003 hingga 2011, tetapi harga telah meningkat kira-kira empat kali sepanjang tempoh ini.