Cell Tower Vs Distributed Antenna Systems

- Nov 07, 2019-

Cell Towers vs Sistem Antena Teragihcell towers vs distributed antenna system (DAS)


Sekiranya anda tinggal di kawasan pedalaman di Amerika Syarikat, isyarat bahawa isyarat telefon bimbit anda telah turun naik atau mungkin turun sepenuhnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini apabila syarikat penerbangan bergerak dari 3G ke 4G LTE. Pengangkut wayarles semakin bergerak di kawasan dari menara telefon bimbit yang sangat tinggi ke sistem antena yang diedarkan yang lebih kecil seperti yang anda lihat dalam gambar di atas. Mengapa?


Menara telefon bimbit yang sangat tinggi ini dapat menyediakan liputan 2G, 3G dan 4G LTE sejauh 1 hingga 2 batu dan perkhidmatan beberapa ribu orang dan rumah dari satu menara. Pembawa semakin berhadapan dengan masalah kapasiti pada menara tinggi ini dan perlu menghidupkan atau mematikan isyarat tanpa wayar di kawasan di antena di mana terdapat masalah kesesakan (terlalu banyak pengguna) atau tidak cukup pelanggan (tidak menguntungkan).


Ini boleh menyebabkan rumah anda yang sebelum ini mempunyai beberapa bar isyarat telefon bimbit tiba-tiba tidak mempunyai sebarang isyarat sama sekali. Pengendali wayarles boleh memasang sistem DAS di kawasan kejiranan anda untuk menyelesaikan masalah jika anda cukup mengeluh. DAS atau Sistem Antena yang Diagihkan pada asasnya adalah menara sel kuasa yang lebih kecil dan rendah yang dipasang di bahagian atas atau di dalam bangunan atau kutub utiliti yang paling biasa. Sistem antena DAS akan menyediakan perkhidmatan kepada bilangan orang yang lebih kecil. Teori ini adalah bahawa isyarat anda akan lebih dipercayai dan lebih cepat.


Malangnya FCC atau FTC tidak mempunyai mandat kepada syarikat penerbangan tanpa wayar mereka mereka perlu memaklumkan kepada anda tentang perubahan kekuatan isyarat ke kawasan kejiranan anda. Pembawa mungkin tidak mencerminkan liputan ini secara tepat pada peta liputan mereka selama beberapa tahun. Deadcellzones.com telah beroperasi selama 18 tahun yang lalu mengumpul aduan pada peta di mana pelanggan menghadapi masalah mendapatkan isyarat telefon bimbit .


Trend trend terkini dalam industri nampaknya menjadi pengangkut mengoptimumkan rangkaian mereka di pasaran dan menjatuhkan liputan untuk pasaran "tidak menguntungkan". Tidak ada jaminan bahawa liputan akan disediakan di rumah anda dan ini adalah bahagian terbesar trafik pelanggan yang menambah data ke peta zon mati.


Saya ingin tahu apa yang dilakukan oleh pemilik rumah untuk membetulkan masalah ini dengan syarikat penerbangan. Sila komen di bawah jika anda mempunyai sebarang maklum balas atau cadangan tentang cara menyelesaikan masalah ini dengan setiap pembawa. Terdapat pembawa yang begitu besar sehingga birokrasi mungkin merupakan halangan terbesar untuk mendapatkan penyelesaian bagi pelanggan yang telah kehilangan isyarat telefon bimbit rumah yang baik.