Rangkaian Bergerak Generasi Ke-5 Atau Sistem Tanpa Wayar Generasi Ke-5

- Jul 13, 2017-


5G adalah sistem rangkaian baru yang mempunyai kelajuan dan kapasiti yang jauh lebih tinggi, dan latency yang jauh lebih rendah daripada sistem selular sedia ada. Teknologi yang digunakan dalam 5G masih ditakrifkan, tetapi terdapat banyak butiran yang mana semua orang bersetuju.


Rangkaian 5G akan menggunakan jenis pengekodan yang disebut OFDM, yang serupa dengan pengekodan yang digunakan oleh LTE. Antara muka udara akan direka untuk latensi yang jauh lebih rendah dan fleksibiliti yang lebih besar daripada LTE, walaupun.


Rangkaian baru akan menggunakan kekerapan yang sangat tinggi yang boleh menghantar sejumlah besar data, tetapi hanya beberapa blok pada satu masa. Standard ini akan berjalan jauh dari frekuensi rendah ke tahap yang tinggi, tetapi ia mendapat manfaat yang paling tinggi daripada 4G pada frekuensi yang lebih tinggi. 5G juga boleh menghantar data ke atas frekuensi tidak berlesen yang kini digunakan untuk Wi-Fi, tanpa konflik dengan rangkaian Wi-Fi sedia ada. Itu serupa dengan teknologi T-Mobile yang melancarkan tahun ini yang dipanggil LTE-U.


Rangkaian 5G lebih cenderung menjadi rangkaian sel-sel kecil, walaupun ke saiz router rumah, daripada menjadi menara besar yang memancarkan jarak yang jauh. Sesetengahnya adalah kerana sifat frekuensi yang digunakan, tetapi banyaknya ialah untuk mengembangkan kapasiti rangkaian.


Oleh itu, rangkaian 5G perlu lebih pintar daripada sistem terdahulu, kerana mereka menyesuaikan banyak lagi sel yang lebih kecil yang boleh mengubah saiz dan bentuknya. Tetapi dengan sel makro yang sedia ada, Qualcomm berkata 5G akan dapat meningkatkan kapasiti sebanyak empat kali berbanding sistem semasa dengan memanfaatkan jalur lebar yang lebih luas dan teknologi antena canggih.


Matlamatnya adalah untuk mempunyai kelajuan yang jauh lebih tinggi, dan kapasiti yang jauh lebih tinggi bagi setiap sektor, pada latensi jauh lebih rendah daripada 4G. Badan standard yang terlibat mensasarkan kelajuan 20Gbps dan latency 1ms, di mana perkara yang sangat menarik mula berlaku.