5G dan tiang lampu pintar adalah perlawanan sempurna

- Apr 11, 2018-

Melengkapkan jawatan lampu dengan stesen pangkalan 5G akan menjadi kunci untuk membolehkan teknologi generasi akan datang dan bandar pintar kata Dr Jan Järveläinen , Pengurus R & D di Premix Group.

Sekiranya terdapat generasi tanpa wayar baru setiap 10 tahun, kita sepatutnya mempunyai rangkaian 5G yang sangat matang pada tahun 2027. Pernahkah anda berfikir tentang bagaimana ini akan mengubah bandar-bandar, bagaimana ia kelihatan dan bagaimana ia berfungsi? Kerana sekiranya ada revolusi perindustrian yang datang, ia tidak boleh disedari.

Mari kita mulakan dengan teknologi dan fizik. Salah satu perbezaan yang paling ketara antara LTE dan 5G mmWave ialah jarak dan saiz stesen pangkalan. Walaupun sel LTE boleh meliputi beratus-ratus meter, mata akses mmWave terhad kepada mungkin 50m. Sebaliknya, antena LTE tradisional setinggi sebagai pemain NBA purata, tetapi array antena mmWave akan sesuai di dalam poket anda. Rentang pendek mmWaves, dan hakikat bahawa hampir apa sahaja yang terletak di antara stesen pangkalan dan telefon bimbit anda boleh membunuh penghantaran, bermakna bahawa tempat-tempat panas mmWave memerlukan penempatan yang sangat padat untuk berfungsi seperti yang dirancang.

Dan di sinilah kita tiba di jawatan lampu. Mereka berada di sana dalam jumlah yang banyak, dengan mudah boleh membawa stesen pangkalan kecil (atau menyembunyikannya di dalam) dan, jika ditanya dengan baik, mereka mungkin akan memberi pinjaman kepada anda beberapa tenaga elektrik.

Oleh itu, 5G akan memuja jawatan lampu.

Malah, ini agak jelas, dan tidak juga sangat baru. Sudah pada tahun 2014, menteri Australia untuk komunikasi, Malcolm Turnbull, mencadangkan bahawa setiap tiang lampu boleh dilengkapi dengan stesen pangkalan 5G. Integrasi stesen pangkalan LTE ke dalam pencahayaan jalan telah diuji dalam banyak projek . Oleh itu langkah untuk menggunakan 5G bukan LTE adalah tidak lama lagi.

Tetapi mari kita lihat dari sisi lain: kenapa jawatan lampu memerlukan 5G?

Melihat hanya cahaya jalan biasa, mungkin tidak ada kemenangan di cakrawala. Oleh itu, kita sepatutnya mengambil satu langkah ke belakang dan mempunyai pandangan yang lebih luas, seketika melupakan tentang reverbères abad ke - 18 di Paris dan membayangkan beberapa dekad yang akan datang. Sekiranya anda menggunakan jawatan lampu pintar istilah bukan hanya jawatan lampu, imaginasi futuristik ini mungkin lebih baik secara semula jadi. Tapi apa yang membuat lampu pasang pintar?

Antara projek yang berkaitan dengan 5G, kerjasama industri yang didorong oleh Nokia LuxTurrim5G (Latin untuk menara cahaya 5G) bertujuan untuk membina sebuah platform pasca lampu pintar, yang membolehkan peluang perniagaan untuk perkhidmatan digital. Tiang cahaya akan mempunyai stesen pangkalan mmWave yang bersepadu serta sensor dan perkhidmatan yang berkaitan dengan pengawasan, navigasi, pemantauan cuaca dan iklan. Dan cahaya.

Tiang lampu dengan stesen pangkalan mmWave bersepadu akan berfungsi sebagai platform untuk mengumpulkan dan berkongsi maklumat untuk bandar pintar

Aplikasi novel dan bagaimana mereka dibiayai adalah kunci. Ini akan membolehkan tiang cahaya berfungsi sebagai platform untuk mengumpulkan dan berkongsi maklumat untuk bandar-bandar pintar, menyewa ruang mereka kepada sesiapa yang menginginkan alat mereka di tiang. Peranan 5G adalah sebahagiannya untuk membolehkan aplikasi baru, tetapi juga untuk menghantar data yang dikumpulkan kepada mereka yang lapar untuknya. Dan inilah intipati radio mmWave - kemampuan mereka untuk mengarahkan rasuk dengan sangat tepat dengan antena yang agak kecil. Jadi apa sahaja maklumat yang saya mahu, stesen pangkalan tidak perlu menyebarkan mesej kepada semua orang dalam 10 blok. Terdapat satu lagi pertanyaan besar yang tinggal: Adakah saya mahu membayarnya ?

Tanpa kes perniagaan yang kukuh berdasarkan apa yang disediakan pengguna 5G untuk membayar, tidak ada insentif untuk membina rangkaian jawatan lampu itu. Yang masih hilang adalah inovasi sebenar yang akan membawa wang itu.

Apabila Nokia dan Qualcomm bertanya kepada pengguna mengenai harapan mereka terhadap 5G , orang ramai mahukan sambungan yang lebih cepat. Dan untuk apa? Ya, anda rasa - untuk melayari dan memuat turun lebih cepat.

Sekiranya kapal terbang hanya kereta yang lebih cepat, mereka tidak akan dapat merevolusikan perjalanan.