5G

- Mar 08, 2018-

1. Apakah 5G?

Ia bermaksud generasi kelima. Jadi, ini akan menandakan rangkaian mudah alih generasi kelima.

2. Apakah maknanya untuk telefon pintar saya?

Berbanding dengan 4G, yang apa kebanyakan telefon pintar menggunakan sekarang, 5G menawarkan lebih banyak lebar jalur dan kependaman yang lebih rendah, yang bermakna ia boleh menyokong pemindahan data yang lebih banyak dengan sedikit kelewatan. Ringkas, pemilik telefon pintar akan dapat melakukan perkara-perkara seperti muat naik atau muat turun video dan gambar-gambar yang jauh lebih cepat. Berapa cepat adalah masih belum jelas.

3. Adakah saya boleh mendapat 5G dengan telefon saya sekarang?

Itu adalah sangat tidak mungkin. Jika anda ingat peralihan 4G lebih awal dekad ini, telefon 3G lama anda tidak menyokong rangkaian yang lebih cepat, yang bermaksud membeli telefon pintar yang mampu menjalankan 4G dan 3G. Mengharapkan sesuatu yang serupa di sini, di mana telefon baru akan bekerja pada rangkaian 4G dan 5G

4. Adakah ini satu-satunya sebab untuk menjadi membangkitkan?

Ia bukan sekadar menyediakan anda dengan telefon pintar yang benar-benar cepat. Faedah seperti kependaman yang rendah akan memberi manfaat kepada teknologi seperti realiti maya, di mana sebarang kelewatan yang benar-benar boleh merosakkan pengalaman. Ia juga akan mempunyai cukup lebar jalur untuk menawarkan lebih banyak sokongan untuk peranti disambungkan kepada Internet. Sebagai John Stankey, Ketua ATandT di masa Warner penggabungan integrasi perancangan pasukan,diringkaskan semasa Kongres dunia mudah alih tahun lepas: "5G adalah pemangkin apa yang saya panggil berhubung masyarakat hari ini yang teknologi semasa tidak Kejuruteraan untuk mengendalikan."

5. Bilakah saya boleh mula menggunakan perkhidmatan 5G?

Walaupun ATandT disahkan Perkhidmatan 5G akan tanah atas telefon pintar lewat tahun ini, mengharapkan agar benar-benar mengambil bermula dalam tahun 2019. Salah satu ujian besar yang pertama untuk 5G di Pyeongchang sukan musim sejuk Olimpik di Korea Selatan.