Kuasa utama pembangunan industri lampu masa depan: LED dan OLED

- Jun 13, 2017-

LED dan OLED pasaran global sekarang adalah lebih daripada $ 5 bilion trilion, menurut SBI SpecialistsinbusingatiOn, agensi penyelidikan pasaran, dan akaun Amerika Syarikat untuk $ 1 bilion dalam nilai pasaran. Ini adalah lebih daripada 50% pertumbuhan tahun 2007. SBI lanjut menganggarkan 2013 global dipimpin dan pasaran OLED akan sehingga $ 14 bilion trilion, manakala Amerika Syarikat boleh mencapai saiz pasaran sebanyak $ 3 bilion.

Mengapa LED dan teknologi OLED, boleh menjadi potensi pertumbuhan masa depan salah satu industri yang terbaik? Kerana usaha-usaha semasa di dunia pada industri tenaga hijau adalah lebih berbanding sebelum ini. Ini adalah terima kasih kepada kenaikan harga minyak dan sumber lain pada separuh pertama tahun 2008, dan juga kesan yang besar perubahan iklim global ke atas umat manusia.

LED adalah lebih cekap daripada mentol pijar tradisional dalam menukar tenaga. Secara umum, membawa kecekapan penukaran 80%, dan pijar hanya 20%. Sebagai contoh: penggunaan LED log jumlah trafik berbanding penggunaan trafik lampu pijar, boleh mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 92%.

Dalam jangka masa panjang, lebih daripada LED atau pasaran permohonan OLED, banyak bahagian dunia akan tidak lagi perlu membina loji tenaga terlalu banyak, walaupun penduduk dunia semakin meningkat dan permintaan untuk tenaga elektrik yang lebih tinggi. Kerana LED dan OLED akan dapat mengurangkan kuasa semua orang dan juga pengguna, jadi apabila semakin tinggi penembusan lampu LED, tumbuh-tumbuhan kuasa yang sedia ada adalah mencukupi untuk memenuhi permintaan.

Walau bagaimanapun, SBI juga memberi amaran bahawa walaupun manfaat LED dan OLED begitu banyak, ia akan mengambil masa untuk mengurangkan kos.

Jadi pada masa ini, salah satu halangan utama untuk popularisasi LED dan OLED adalah kos. Apabila harga jatuh cepat, mungkin saiz pasaran LED dan OLED akan menjadi lebih meluas.

Taiwan kini giat berusaha untuk mewujudkan pasaran LED. Tenaga Biro Jabatan Ekonomi telah menubuhkan NT $ 2 hingga $ 300 juta belanjawan dan pelan penggantian lampu LED Street akan dilancarkan selepas lampu jalan LED standard ditetapkan. Menurut anggaran Ledinside, Taiwan mendahului pasaran keseluruhan akan mempunyai 40.05 trilion peluang perniagaan skala yuan.