Adalah menara telekomunikasi radioaktif?

- Jun 13, 2017-

Terdapat radiasi, tetapi dalam piawaian keselamatan negara, tidak akan ada kesan buruk pada tubuh manusia. Kemudahan komunikasi menara pelancaran telah diluluskan oleh Biro Perlindungan Alam Sekitar Tempatan, kuasa sangat kecil, di bawah 200mW, asas tidak berbahaya kepada orang.

Pakar mengatakan, walaupun istilah pencemaran radiasi elektromagnetik agak pelik, tetapi dalam kehidupan kita sangat umum. Boleh menghasilkan sumber pencemaran radiasi elektromagnet di mana-mana, ada menara penyiaran televisyen, stesen radar, pemancar komunikasi, pencawang, wayar voltan tinggi, serta komputer, telefon bimbit, ketuhar gelombang mikro, dapur elektromagnetik, dan bahkan kami menaiki kereta api bawah tanah dan sebagainya Pada boleh mencipta pencemaran radiasi elektromagnetik.

Pakar memberitahu kami bahawa beberapa bandar mempunyai menara TV, kerana menara TV beratus meter tinggi, kawasan radiasi telah melampaui ketinggian kediaman, pada dasarnya tidak akan memberi kesan kepada kesihatan orang ramai. Sesetengah bangunan mempunyai antena, seperti antena parabola, stesen pangkalan telefon bimbit dan antena paging, yang terhad dalam kuasa dan tidak terjejas oleh jawatankuasa pengurusan radio tempatan.